Bogen

Een goede nachtrust wordt om 6 uur verstoord door een Whatsapp berichtje. Eigen schuld, had ik het geluid maar uit moeten zetten. Ik doe het licht maar aan en kijk de neuwsberichten en check Facebook. Daarna douchen en door naar het ontbijt. Ook hier alleen maar zoetigheid, ik neem zelfs een donut omdat er weinig andere keuze is. Ik snap overigens niet waarom de politie hier zo gek op is.
Na het ontbijt tanken en naar het Arches NP. Er zit nu wel iemand bij de ingang dus de Nationale Parken pas is niet voor niets gekocht. Het park ligt op een plateau in het gebergte. Met een aantal scherpe bochten bereik ik de vlakte waar het park op ligt.
Ik stop op Park Avenue, maar in tegenstelling tot die in New York, is hier geen winkel te vinden. De avanue wordt omringt door het gerechtsgebouw en de roddelende personen (Gossips). Ook is er een schaapsrots. Het gaat verder naar de Balanced Rock, waar een Aziatische man me continue in de weg blijft lopen. Op mijn: “Mafketel, ga toch eens uit de weg”, doet hij een stap en glimlacht. Of hij verstaat Nederlands of hij snapt het uiteindelijk.
Na de Balanced Rock rij ik door naar de Windows, de ramen, niet dat op je computer. Op dat punt heb je nog een andere boog, maar ik wil beide ramen zien. Dit kan alleen door om langs het noordelijke raam te lopen en vervolgens aan de achterzijde achterom te kijken. Ik zie eerst alleen het zuidelijke raam, maar even later beide. Ik had dit echter de bril genoemd, want daar lijkt het het meeste op.
Na de ramen moet ik nog een stukje door wat glooiend terrein met rotsen. Ik loop vervolgens door naar de Double Arch. Dit zijn twee bogen die elkaar in het midden raken. Ook hier is goed te zien dat het verzoek om de bogen niet te beklimmen in het geheel niet wordt opgevolgd.
Na deze wandeling rij ik verder het park in. Op Panorame View point is er 360 graden zicht op het park. Er staat zelfs een bord over het fotograferen van sterren. Ik zal zo meteen eens kijken wat de temperatuur vanavond is. Dit punt is namelijk gemakkelijk aan te rijden en er staat hier geen wind.
Het volgende punt is Delicate Arch. Dit is een cirkelvormige boog. De route hiernaar toe is 1 mijl, sterk omhoog. Je mag op de terugweg wel naar beneden. Op een punt in de route moet je 200 yard over een 5 foot brede richel lopen (186 meter lang, 1,28 meter breed) met naast je een ravijn. Ik vind dat niet een prettige keuze, dus ik rij door naar het viewpoint vanwaar je deze boog ook kunt zien. Eenmaal boven zie ik de boog, maar heb mijn telelens nodig om hem een beetje op de gevoelige plaat te krijgen. Ik raak in gesprek met een Amerikaan die vraagt of ik geen selfie moet maken. Nee, dat hoeft niet. Hij was ook eerst bij de andere parkeerplaats geweest en kon geen plek vinden. Tevens heeft hij niet de tijd om de 2 tot 3 uur durende wandeling te maken.
Ik rij wel naar de parkeerplaats van de lange wandeling en heb de mazzel dat er net iemand weg rijdt. Ik neem de eerst 400 meter van de wandeling want daar zijn rots tekeningen en een oude hut te zien. Daarna keer ik terug op mijn schreden en rij het park verder in.
De Sand dune arch is via een smalle kloof te bereiken en ik merk op dat we hier de vorige keer ook naar toe zijn gelopen. Ik kan met een beetje geluk de boog op de foto zetten zonder iemand erop.
Ik rij verder naar Devil’s Garden en daar is een wandeling met rotsklimmen van zo’n 7 mijl te maken. Ik pas hiervoor, maar ga wel naar de Tunnel Arch en de Pine Arch. Deze zijn beide in het eerste deel van de tuin te vinden.
Als ik bij de auto terugkom, heb ik er meer dan 15000 stappen opzitten. Het is genoeg voor nu. Ik rij terug naar Moab en haal in de supermarkt wat drinken en eten voor de komende dagen. Eenmaal terug in het motel schrijf ik dit verhaaltje en plaats de foto’s erbij. Morgen naar Canyonlands NP, misschien vanavond nog even Arches in.