De voorbereidingen

Voordat we naar Washington DC kunnen afreizen dient er genoeg geregeld te worden. Een van de belangrijkste zaken was, naast de ESTA voor Bianca, een bezoek aan het Witte Huis. Dat is, waarschijnlijk logisch genoeg, niet zo makkelijk. Voordat je naar binnen mag, moet je gescreend worden door de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst.

Echter moet je wel als bezoeker worden aangemeld. Dit kan via de senator of afgevaardigde van je staat. Nu heeft de provincie Noord-Holland geen vertegenwoordiger in het Amerikaanse parlement, dus eerst naar de Nederlandse ambassade in de VS. Die doet dat soort zaken niet meer, dus de stoute schoenen aangetrokken en bij 2 senatoren die min of meer een Nederlandse naam hebben een verzoek op de webpagina ingediend voor een bezoek. Het duurde even, maar na enkele weken kregen we een email van het Witte Huis om onze gegevens in te voeren op een speciale website. Paspoort en BSN-gegevens van alle reizigers ingevoerd en wederom weer wachten. Op 16 dagen voor het vertrek komt het verlossende mailtje: we zijn welkom! Op 19 september mogen we ons melden voor een rondleiding.

Vanwege het feit dat deze datum nu vaststaat, kan de rest geregeld worden. Na de corona periode hebben veel officiële gebouwen het beleid dat je een tijdslot moet aanvragen voor een bezoek. Meteen dit geregeld voor het Capitool (18 september) en Library of Congress (20 september). Het Washington monument moet per dag worden bekeken of een bezoek mogelijk is. Ze laten maar mondjesmaat bezoekers toe op basis van “first come – first served” op de dag zelf omdat het momenteel aardig benauwd is in het monument. Wel is de verwachting dat het binnenkort wordt vrijgegeven.

Natuurlijk willen we enkele sportwedstrijden en met name honkbal zien. Aangezien we de eerste 24 uur een auto hebben gehuurd, was het mogelijk om op de 17e het uurtje verderop gelegen Baltimore te bezoeken en daar de wedstrijd Orioles – Tampa Bay te kijken. Momenteel staan deze 2 ploegen bovenaan in hun divisie. Later in de week volgen nog de wedstrijden Nationals – White Sox (18-9) en Nationals – Braves (22-9). Op dit moment zijn de kaarten voor IJshockey en American Football nog véél te duur.

Bezoeken aan musea en Arlington national cemetary kunnen later ingepland worden. Het enige dat gedaan moet worden is even kijken of ze een reservering nodig hebben. Maar er moet niet teveel gepland worden, spontane bezoeken moeten mogelijk blijven.