NL staat voor niet lopen

Vandaag even de toerist uithangen, menigeen vind het principe hop on hop off een crime. Ik vind dat in sommige steden ook. In andere steden is het een uitkomst. Zo heb ik in San Francisco een geweldige hop on gehad, die nooit een hop off werd omdat de chauffeur/gids geweldig was. Aangezien we de laatste 3 dagen minimaal 15 kilometer hebben gelopen, is het nu tijd om ons te laten rijden. We hebben via Groupon een pakket aangeschaft voor ongever 3/4 van de normale prijs, inclusief een avond rit, een bezoek aan Madame Tussaud en een watertaxi pas. We wisselen de coupon om bij Union Station en kunnen meteen de bus op

Het is koud, -5 C, en met de wind zelfs gevoelsmatig -11 C. De open dubbeldekker heeft gelukkig een deel overkapping met verwarming. We kunnen geheel vooraan zitten en genieten van het zonnetje nu we uit de wind zitten. De tour vertrekt en we komen langs het Capitool, Washington monument en de Wharf. Allemaal bekende plekken van eerder deze week. Bij de 2e keer Monument kunnen we overstappen op de blauwe lijn, maar doen dit niet. We rijden door tot het Jefferson monument en stappen daar uit.

Het monument is in onderhoud. Het metalen dak, dat overigens verrekt veel op steen lijkt, wordt gereinigd en enkele andere delen vervangen. We kunnen echter wel naar binnen en zien een 18 feet hoge Jefferson. Het bezoekje kost niet meer dan een paar minuten en aangezien de volgende bus pas een half uur tot 40 minuten na de vorige komt, lopen we zelf door naar het monument van Franklin D Rooseveld en vervolgens Dr. Marin Luther King jr. Tussen deze beide heeft de volgende bus ons gepasseerd. We lopen verder naar het Korea War memorial en steken daarna langs de reflection pool door naar het Vietnam museum. We brengen ook ome Abraham Lincoln een bezoek en draaien ons om naar het Washington monument dat ook mooi in de reflection pool weerschijnt.

Als we naar de bushalte lopen, komt de bus er net aan. We rijden mee tot het Washington monument (alweer) en stappen daar over op de blauwe lijn. Deze lijn komt eerst langs Arlington, het Netherlands Carillon en Iwo Jima Memorial. Door een geweldige put in de weg heb ik van deze laatste geen goede foto kunnen maken. Via een brug rijden we weer Washington in, of beter, Georgetown. Het oudste deel van de stad volgens zeggen. Via Washington Square komen we weer bij de overstap naar de rode lijn waar we gebruik van maken.

De rit wordt vervolgt door Chinatown en stopt bij het wassen beelden museum. We gaan hier naar binnen en zien heel veel presidenten. Slechts een klein deel is ingericht met min of meer bekende Amerikaanse sporters, zangers/zangeressen, talkshow hosts en acteurs/actrices, Denk hierbij aan Beyonce, Rihanna, George Clooney, Babe Ruth en Jimmy Fallon. Voor we het weten staan we weer buiten en nemen het laatste stukje met de bus naar Union Station. Daar pakken we de metro om even wat te eten.

We zijn even na 6 uur terug voor de avond rit. Het is een verkorte route van de rode lijn. We zien het Washington monument, Witte huis en diverse andere gebouwen in het donker opgelicht worden. Vlak naast het Jefferson memorial is er een fantastisch uitzicht van de stad met een reflectie in het water. Bij het Lincoln memorial stappen we uit en geeft de gids extra uitleg over het memorial en de Vietnam en Korea oorlogen. Dit is toch een stuk interessanter dan zelf rondlopen. We stappen weer op de bus en enigzins verkleumd komen we weer terug bij Union station. Gelukkig is het op de hotelkamer warmer. En wat dat niet lopen betreft, stiekum komen we ook vandaag op ruim 12,5 km uit.