Impeachment?

Vandaag hebben we weer een rondleiding gepland staan, nu in het Capitool. Toeval wil dat vandaag ook het Huis van Afgevaardigden stemt over het afzetten van president Trump. We verwachten eigenlijk dat we niet worden toegelaten, maar dat is zorg voor later. We ontbijten wederom bij Founding Farmers omdat de koffie daar zo goed is en het eten niet minder. We nemen de rode lijn naar Union Station en lopen door naar een van de gebouwen waar de Senatoren kantoor houden.

Daar aangekomen is er een heel groot ontvangstcomite en we denken: “wat aardig van die Amerikanen”. Ze zijn er echter niet voor ons, maar voor het formele begin van de afzettingsprocedure tegen Trump. Wij gaan het gebouw naar binnen en vinden met enige moeite het kantoor van Senator Hoeven. We worden welkom geheten door Luke uit North Dakota. We mogen onze jas in het kantoor ophangen en eventueel wat drinken of pretzels eten. We moeten nog even wachten op 2 anderen, een dame uit Missouri en haar schoonzus uit North Dakota, met Nederlandse, of beter gezegd Indonesische roots.

Als de tour begint nemen we een open metro karretje naar het Capitool. We krijgen een korte film te zien met daarin de geschiedenis van de Verenigde Staten, de wetgeving en het Capitool in een notendop. Hierna trekken we langs een kamer die eerst de Senaat was, vervolgens het Hooggerechtshof en vervolgens alleen een ceremoniele kamer is. We lopen verder en komen diverse Senatoren tegen, tenminste volgens de dames, want die zijn aardig onder de indruk. We komen in het Rotunda, het deel onder de koepel, een andere kamer die dienst deed als Senaat en langs en in het oude house of parlement. Aangezien het daar momenteel spannend is, kunnen we niet verder. Uiteindelijk komen we weer in de kamer van de Senator en krijgen pasjes om in de huidige Senaat op de publieke tribune plaats te nemen.

Na een bedankje aan Luke gaan we verder en lopen een rondje om het Capitool. We besluiten de pas te gebruiken en worden minimaal 3 keer tegen gehouden en gecontroleerd. Telefoon, batterijen en camera moeten we inleveren voordat we toegelaten worden. We horen een bedankje van een Senator uit Virginia die de Senaat bedankt dat ze het pensioen van zo’n 90000 kolenmijn arbeiders hebben gered. Dit kan in een paar minuten, maar net als overal duurt het 15 minuten. Voordat een andere Senator het woord neemt, verlaten we de Senaat.

Via de tunnel lopen we naar de Library of Congress. We zijn te laat voor de rondleiding, maar mogen zelf wat rond lopen. Dit doen we en vooral de grote leeszaal is indrukwekkend. Er is een tentoonstelling over kaarten maken in de Middeleeuwen die gebruikt werden voor de scheepsvaart. Dit doet ons besluiten de tocht voort te zetten naar de Wharf. Ongetwijfeld is dit zomers een druk bezocht gebied, maar nu vooral koud met een straffe wind. We schuilen even in een pub en zien het laatste deel van de wedstrijd van Liverpool en het eerst deel van Barca – Real.

Na het opwarmen is het nog geen tijd om naar het basketbal te gaan, dus we gaan naar de Eastern Market. Dit is een overdekte “farmers market”, ofwel een boerenmarkt. Ik ken dit nog uit Philadelphia en hoop dat we daar wat kunnen eten. Deze markt is echter stukken kleiner en de meeste eet tenten zijn dicht. Hierop gaan we naar een sportsbar dicht bij de Capitol One Arena en genieten van wat jambalaja en fish & chips. Als het op is, gaan we de hal binnen.

We krijgen een t-shirt bij onze zitplaats en de wedstrijd begint. De Wizzards komen eerst ruim achter, maar weten dit nog goed te maken in het eerst kwart. Iedere keer als de wedstrijd stil ligt, is er entertainment. Dit kan een dansje van de cheerleaders zijn, of een activiteit waar prijzen mee te winnen zijn. Wij zitten niet in een vak dat in de prijzen valt. In het 4e kwart leiden de Wizzards op een gegeven moment met 18 punten. De Chicago Bulls kruipen dichterbij en komen op 10 seconden van het einde op een 96-96 gelijke stand. In een ultieme poging scoren de Wizzards met nog een halve seconde op de klok de 98-96. Iedereen denkt de winnende, maar er wordt nog een fout gemaakt, de Bulls benutten de vrije worpen en we gaan verlengen. Ook hier komen de Wizzards voor, maar vlak voor tijd nemen de Bulls een 108-109 voorsprong. In de laatste seconde schieten de Wizzards nog voor de winnende treffer, maar die raakt de rand. Dus wederom verlies voor de thuisploeg in de laatste momenten van de wedstrijd.

Morgen gaan we de hop on bus doen, want met 3x 15 km en 1x 20 km lopen vinden we dat nu wel genoeg geweest.