Film herinneringen

We worden wakker met regen die tegen de ramen tikt. Niet zachtjes als in het lied van Rob de Nijs maar ook niet stevig. We hebben om 10 uur een afspraak bij het Washington monument want we mogen omhoog. We nemen wederom het ontbijt bij de Founding Farmers en krijgen dit keer de zeer goed smakende koffie nu wel bij het ontbijtpakket erbij. Het smaakt wederom goed.

Na het ontbijt lopen we stevig door want het zou een half uurtje lopen zijn. We staan echter al binnen een kwartier bij het monument. We hebben geen zin om 40 minuten in de regen te wachten, dus lopen we door naar het World War II memorial en kijken uit over de reflection pool naar het Lincoln memorial. Dat staat later in de week nog op het programma. Met een rondje lopen komen we terug bij het monument, en hoewel het nog kwart voor 10 is, mogen we wel al naar binnen. Maar eerst de security check. Ik word al een ster in het afdoen van mijn riem en het er weer om doen. Na de controle mogen we door naar de lift.

Er staat niemand bij de lift, dus druk ik op een touchscreen om de lift te openen. Het scherm meld dat ik geen voldoende rechten heb om het te doen, dus we wachten even tot er iemand komt. We worden naar boven gebracht en daar is het jammer dat het regent. We kunnen niet ver kijken en ook het maken van foto’s word lastig met druppels op de ramen. Toch lukt het enigszins. Aangezien er weinig uitzicht is, gaan we 1 verdieping naar beneden en zien daar een kleine tentoonstelling over hoe dit gebouwd is. Het enige metaal dat gebruikt is, is voor de lift en trap. De toren zelf is van steen en word alleen door zwaartekracht omhoog gehouden.

We dalen na het lesje af naar beneden en lopen door naar Museum of American History. Hier is een tentoonstelling van ondermeer de eetwijze (en discussie hierover) die zich “ontwikkeld” heeft van met het gezin aan tafel tot fastfood. Ook zien we hoe de Amerikanen hun kiesstelsel hebben ontwikkeld en veel informatie over de presidenten, hun vrouwen en de jurken van de vrouwen. In het transportdeel komen we nog een bekend stukje route 66 tegen.

Na de normale geschiedenis gaan we door naar het museum van Natural History, bij velen eerder bekend als het museum van Night at the museum. Bij binnenkomst zien we al de olifant staan en via de zoogdieren en de oceaan komen we bij de dinosaurussen en fossielen. Pas dan zie je hoe groot deze beesten waren. We lopen naar boven en zien daar hoe edelstenen gevormd en gedolven worden. Als de stenen echt zijn, dan ligt er voor een kapitaal aan edelstenen en edelmetaal. We gaan naar buiten en het is een beetje droger, maar ook een stuk kouder. De temperatuur is in de tijd van het bezoek gedaald van 8 graden naar 2, gevoelsmatig -1.

Aan de overkant van de Mall ligt het National air en space museum. Helaas voor ons word dit verbouwd. Hierdoor blijft alleen het deel van de ruimtevaart over en het vliegtuig van de gebroeder Wright. Er staat een kopie van de maanlander, maar we zien wel de originele ruimtecapsules van de eerste Amerikaanse ruimtereis en ruimtewandeling. Even verder is er een Soyuz capsule en een V2 raket die veel schade aanbracht in WW 2. Aangezien er niet veel meer te zien is, steken we wederom de Mall over.

We komen uit bij het National Archive en daar is de beveiliging een stuk strenger want je weet maar nooit of Nicholas Cage nog langs komt om wat te stelen. Wie de film National Treasure heeft gezien, weet nu waar ik het over heb. Eenmaal binnen lopen we eerst langs de tentoonstelling over hoe het kiesrecht voor vrouwen tot stand is gekomen. Dit heeft een enorme tijd geduurd. Ook zien we originele stukken over amendementen, waar er 1 ondertekend is door Gouveneur Ronald Reagan. Hierna komen we in de Rotunda waar achtereenvolgend de originele onafhankelijkheidsverklaring, de grondwet en de Bill of rights liggen. Een foto maken is er niet bij, dit zou de documenten alleen maar schade toe kunnen brengen.

Het is nog vroeg en we willen eigenlijk in de avond naar de dierentuin. Aangezien we bij het Hard Rock café willen eten (traditie) lopen we die kant op en stoppen even voor een drankje in een sportcafé. Het is Happy hour en de bardame is aardig aan de praat. Voor we het weten is het half 6 en gaan we door naar het Hard Rock café. We eten er een burger en als we opstaan voelen we de kuiten. Zonder wat te zeggen weten we dat de dierentuin uitgesteld is naar morgen. Maar dan gaan we eerst naar het Pentagon.