Eeuwige sneeuw

Als we wakker worden en naar buiten kijken, zien we niet veel. Het is zeer mistig en het heeft gevroren (-5), het is dan nog steeds -2 Celsius. Dat wordt zo ruiten krabben, maar dat is van later zorg. Eerst douchen. Het valt mee met de ruiten, dus auto ingeladen en naar Old Town Cafe gegaan voor Biscuits met gravy, 2 eieren, toast en hashbrowns (rösti). Het smaakt goed en vult nog meer. Na het ontbijt lopen we naar de overkant naar de supermarkt voor broodjes en bananen. De eerste hebben ze, de tweede niet. We hebben nog kaas, al moeten we die wel zoeken in de auto. Uiteindelijk vinden we dit onder de stoel van Frans. Gelukkig nog luchtdicht verpakt (en gekoeld in de grote koelkast).

We rijden in de mist het park in en komen na Madison een heel mooi plaatje tegen. We zijn niet de enige die een foto maken, maar het merendeel is meer geïnteresseerd in de elk die even terug langs de weg liep. We rijden verder en zien een bizon in de mist liggen en even verder op Canadese kraanvogels. We slaan de geiser basins die we al gehad hebben over en lopen even naar Grand Prismatic. Veel kunnen we niet zien door de combinatie van stoom en mist. We zien wel heel veel mensen op het uitkijkpunt wachtend tot de zon doorbreekt.

Bij Biscuit Basin stappen we weer uit en hier hebben we wat meer geluk. Sommige van de springs en pools zijn nu wel goed zichtbaar want het basin ligt inmiddels in de zon. Het wordt ook warmer en drukker. Bussen vol kinderen op schoolreisje of Chinezen worden uitgeladen. De Chinezen denken dat het park een decor van een modeshow is want normale foto’s worden er niet genomen. Ook pas als de kleding en het haar goed zit mag er afgedrukt worden. Ons gaat het om de natuur, dus wij hebben weinig tijd nodig voor de foto en kunnen daarna gewoon genieten wat het park ons bied.

Het Biscuit Basin is de laatste stop in Yellowstone en na West Thumb rijden we nu wel goed door naar Grand Teton. Het begin van het park is een beetje vreemd want er is in principe geen ingang. Waar Yellowstone nog wel park rangers heeft, is dit bij Grand Teton vanuit Yellowstone niet het geval. We missen dus de kaart die je normaal bij de ingang krijgt. Deze kunnen we wel bij een van de visitor centers halen, maar wij vertrouwen op de ingestelde navigatie. Later blijken de parkeerplaatsen bij de centers vol te staan.

Via de John D. Rockefeller Jr Memorial Highway rijden we langs Jackson lake en hebben een mooi uitzicht over het meer naar Teton en Moran Mountain. Even later verlaten we de highway en pakken de route naar Signal Mountain Summit road. We hebben boven een wijds uitzicht over de vallei en als we om de top heen kijken ook op de bergreeks.

We rijden terug en nemen de scenic Teton Park road. Er is even oponthoud door een hert met jong maar we kunnen snel verder. Bij Jenny Lake is er tussen de bomen een parkeerplaats waar er foto’s gemaakt kunnen worden van de bergen met het meer op de voorgrond.

Tussen Jenny Lake en Moose is er wederom een opstopping. We worden door park rangers naar de linkerkant van de weg geleid omdat er rechts een beer zou zitten. We zetten de auto zo’n 200 meter verder weg en lopen terug. We worden door de rangers geboden om achter de auto’s te blijven omdat de beer in beweging is. Als we de beer zien dan zijn het er 2: een moeder met jong. De park rangers moeten moeite doen om de mensen op afstand te houden, maar het lukt ze toch. De meeste mensen blijven staan, maar wij lopen terug naar de auto en rijden verder.

Nog geen mijl verder word ik door een tegemoet komende automobilist gewaarschuwd. Er zit een dier verder op. Omdat ze zachtjes praat weet ik niet wat ons te wachten staat. Op zo’n 20 meter afstand zit er een beer in de boom bladeren te eten. We zijn veel te dicht bij, maar ik blijf in de buurt van de auto. Momenteel is de beer nog met zijn groente bezig, maar als hij trek in vlees krijgt, zit ik snel in de auto. Na het maken van diverse foto’s rijden we verder richting Jackson. Dit blijkt nog moeilijk genoeg te zijn want zonder waarschuwing houdt het asfalt op. Eenmaal terug op asfalt zijn we zo in Jackson. Het hotel is ook zo gevonden dus we kunnen ons even opfrissen voordat we gaan eten. Eindelijk een douche waar ik onder kan staan.

Foto’s: