Dag 4 – Great Deal

We hadden van te voren weinig geregeld. Alleen de 2 honkbalwedstrijden en het bezoek aan het vrijheidsbeeld met beklimming naar de kroon hebben we van tevoren geregeld. We zijn dus gaan zoeken naar mogelijkheden voor het bezoeken van de populaire toeristen trekpleisters. binnen 5 minuten kreeg ik al een aanbieding waar we op in zijn gegaan. We betalen $155 pp voor het volgende:
– hop on hop off downtown (72 uur geldig)
– hop on hop off uptown (72 uur geldig)
– hop on hop off Brooklyn (72 uur geldig)
– hop on hop off Bronx (72 uur geldig)
– night tour downtown en Brooklyn (drie avonden mogelijk)
– hop on hop off ferry langs lower Manhattan
– gratis toegang tot Comedyclub LOL
– gratis toegang tot Museum of New York of Whitney Museum
– Citypass met daarin:
– bezoek Empire State building met gratis tweede bezoek ‘s avonds
– bezoek Museum of Natural History
– Metropolitan Museum of Art
– Top of the Rock of Guggenheim museum
– Statue of liberty & Ellis Island of Circle line sightseeing Cruise
– 9/11 Memorial and museum of Intrepid Sea, Air and Space Museum.

Een compleet pakket dus en de laatste 6 kunnen we 10 dagen over doen. Van misschien kunnen we dit doen zijn we gegaan naar: vandaag dit, morgen dat en de rest van de week de rest. Deze aanbieding is alleen online beschikbaar en we reserveren de kaarten die we bij het Empire State Building moeten ophalen, of op een van de andere servicepunten maar ESB is voor ons het gemakkelijkste te bereiken. We ontbijten weer op dezelfde plek als gisteren want dat beviel wel. Nu wat roerei en de koffie is nog steeds goed. We halen de telefoons en camera’s op en lopen naar Grand Street voor de metro. We stappen op 34 Str uit en lopen 2 blokken naar het ESB. Daar binnen gekomen hebben meer toeristen het idee gehad om daar een tour te doen. Diverse mensen blijken te denken dat ze hier de kaarten voor de lift naar boven kunnen kopen, maar daarin vergissen ze zich. Er wordt geroepen dat dit alleen voor Gray Line tickets is en met wat navraag blijken we toch in de goede rij te staan. Er is wat geluk nodig want 3 van de 4 voor me willen alleen bij de Spaanstalige bediende om zo hun wensen makkelijker te kunnen overbrengen. Hierdoor ben ik iets eerder aan de beurt.

Ik krijg een sliert aan bonnetjes mee, voornamelijk voor de hop on bussen. Met een voucher voor de Citypass. Deze voucher hoeven we alleen maar even om te wisselen bij de kaartverkoop voor ESB. Een goede 20 minuten later hebben we de Citypass in handen en gaan linksaf naar de uitgang want de wachttijd om naar boven te gaan is 50 minuten. We besluiten om de hop on bus te nemen en later deze week naar boven te gaan. We zullen hiervoor waarschijnlijk vroeg aanwezig moeten zijn, maar daar hebben we geen bezwaar tegen. Buiten gekomen hebben we de keuze om de halte voor het ESB te nemen of erna. We gaan naar de halte ervoor en kunnen bijna meteen instappen. We kunnen echter niet boven zitten, maar bij een van de volgende haltes komen er genoeg mensen naar beneden om op het zonnige bovendek een plaats te krijgen. Nog niet naast elkaar, maar dat lukt niet veel later wel en we zitten gedrieën op de achterbank.

Aangezien we een metrokaart hebben, niet teveel willen lopen (na gemiddeld 10 km de laatste 2 dagen), en eerst een indruk willen krijgen van wat er allemaal te zien is, blijven we de hele downtown loop zitten. Little Italy, Chinatown (op 200 meter van het hotel), 9/11, het stadshuis, diverse Trump towers (3 van de 4), langs Brooklyn Bridge, Battery Park, de Verenigde naties en nog veel meer wordt er gereden. De meeste mensen om ons heen denken er hetzelfde over want ongeveer 80% blijft zitten (tenminste als we geen foto willen maken, anders gaan ze hinderlijk in de weg staan). Vlak voor Time Square is het eindpunt en als we op de kaart kijken, is alleen Madison Square Garden nog niet bezocht. Die hebben we deze week al een keer van de onderkant gezien, en kunnen deze nog een keer van de bovenkant bekijken, dus we lopen door naar de streetfood tentjes van gisteren en eten een bijzonder lekkere hotdog met een pikante spread die niet nabrand.

Nadat we gegeten hebben, nemen we de metro uptown en gaan naar het beginpunt van de uptown toer. We moeten immers kijken of de wijk Harlem een beetje de eer hoog kan houden van onze hometown Haarlem. De gids van vanochtend was overal tegen, de gids van vanmiddag is duidelijk een film en metrofan. Ik weet niet hoe vaak we gehoord hebben dat de One, Two and Three train hier rijden en stoppen. Interessant was wel dat sommige films hier waren opgenomen. Ghostbusters was daar 1 van. We komen ook langs de plek waar John Lennon vermoord was en volgens zeggen was onze gids er een uurtje later om in ieder geval 3 dagen te rouwen. We vervolgen onze weg langs ondermeer Amsterdam Avenue richting Harlem. De kathedraal daar schijnt de grootste ter wereld te zijn, maar onze eigen Bavo lijkt een stuk groter. Wellicht komt dat omdat de Bavo op de Grote Markt bij ons vrij staat en niet ingebouwd.

Na Harlem gaat het via de Museum Mile van 5th Avenue terug langs Central Park. Echt interessant is dit stuk niet, maar het wordt “leuk” gemaakt door de overhangende takken. Foto’s maken is een sport geworden want er moet heel vaak achter elkaar gebukt worden. Uiteindelijk komen we bij het beginpunt genoeg en zowel de maag als het horloge zeggen dat het tijd is voor het avondeten. We hebben genoeg te doen de rest van de week en hebben geen zin om de avondrit te maken na zo’n 5 uur op een bus. We gaan terug naar het cafe waar we ontbijten en bestellen Chicken skewers. Dit blijkt een zeer smakelijke kipsaté te zijn, met humoes, gemengde groenten, friet en een salade. Het café (niet te verwarren met café’s bij ons) is licensed, dus we kunnen een biertje bestellen. Tot onze verbazing is het onaangekondigd happy hour waardoor het goedkoper uitvalt dan we dachten.

We besluiten nog een afzakkertje te nemen en zijn in het geheel niet verbaast over de capriolen van de barman (loopt zowat een koelkastdeur eruit en valt bijna over een opstapje) die heel erg fideel met enkele vrienden (of waren het klanten) omgaat. Vervolgens komt er een heel softbalteam binnen, inclusief knuppels (het echte werk, niet figuurlijk). Aan de deur blijkt een portier te zitten waaraan je je ID moet laten zien. Dat wij niet gecontroleerd zijn laat de vraag oprijzen of we er oud genoeg uit zien. We lopen verder naar het hotel en moeten er morgen vroeg uit om het Empire State building in alle rust te kunnen bezoeken.

De foto’s van vandaag: