South East Manhattan

Door het tijdsverschil worden we toch redelijk vroeg wakker. Het is Christmas Day dus het is lastig om ontbijt te scoren. We stappen nu over op de PATH richting de 33e straat. We komen bij Macy’s bovengronds en pakken de etalages mee. Het is gelukkig niet zo druk dat ze niet te zien of te fotograferen zijn. Blijft over het ontbijt, uiteindelijk lukt dit in een Belgische kroeg in 43rd street als we richting Grand Central Terminal lopen. Natuurlijk hadden we kunnen kiezen voor een van de fastfood ketens, maar daar stonden de mensen buiten te wachten om naar binnen te mogen. De verwachting was dat als wij aan de beurt zouden zijn, lunch al halverwege zou zijn.

Kerst betekent ook dat heel veel gesloten is, zo ook de NY transit shop met de modeltrein. We moeten dus op zoek naar activiteiten die buiten zijn, makkelijk toegankelijk en open. We beginnen bij Wall street. Ook hier is het druk, maar we hebben een goed zicht op de beurs en bij de stier staat een hele grote, maar zeer gedisciplineerde rij voor een foto met de stier. Wij hoeven niet zo nodig op de foto dus nemen er 1 van de zijkant op een moment dat er niet teveel mensen bij staan. Via wat kleine straatjes en stegen met Nederlandse referenties komen we bij Battery park om de Staten Island Ferry te nemen. Ondanks de shutdown is het eiland met het  Vrijheidsbeeld nog open en worden we “lastig” gevallen door verkopers van kaartjes. We verdienen hun respect (en meteen afstand) door aan te geven dat we 2 jaar geleden al in de kroon zijn geweest.

Eenmaal in Battery Park lopen we richting Staten Island Ferry. Een mooie manier om even richting Lady Liberty te kijken en aan de overkant direct terug te keren. Ook hier zijn we weer niet alleen, maar vinden toch een mooi plekje aan het raam met uitzicht op zowel Liberty Island als Ellis Island (wat verder weg). Met wat moeite zien we ook nog het puntje van Manhattan. Aan de overkant gekomen kunnen we direct weer aansluiten om dezelfde boot terug te nemen, nu aan de rustige kant van de boot, dus we kunnen zitten.

We nemen de metro richting City Hall en stappen daar uit om Brooklyn Bridge te bewandelen. Ook hier zijn er iets meer mensen op hetzelfde idee gekomen. De verhuurder van fietsen doet goede zaken, alleen weten de huurders op dat moment nog niet dat ze weinig aan fietsen zullen toekomen. Er zijn stukken bij dat als je even omhoog springt, je pas 15 meter verder weer met je voeten op de grond komt, in de tussentijd gedragen door de menigte. We komen niet verder dan de eerste kolom en besluiten om niet verder te gaan gezien de tijd. Het loopt inmiddels tegen etenstijd en na een check op internet blijkt Redd’s gewoon open te zijn, dus we keren terug naar Newark.

Eenmaal in Newark blijkt internet niet de juiste informatie te hebben gegeven. Niet alleen Redd’s is gesloten, zo goed als alles is dicht. Er is nog wel een 7-11 open en daar halen we dan ook het kerstdiner: een broodje kipfilet. Wellicht beter om de volgende keer wat eerder op onderzoek uit te gaan.

Foto’s: