Happy New Year

In tegenstelling tot de weersvoorspelling is het droog als we wakker worden. Gezien de lucht zal dat wel eens snel kunnen veranderen, maar na het wassen lopen we toch richting Diner. Het smaakt weer goed en voor de zekerheid vragen we of ze morgenochtend open zijn. Dat zijn ze niet, maar we zijn woensdag weer van harte welkom. Wij zitten dan echter in het vliegtuig richting Nederland, dus we bedanken hen voor de goede zorg. Met “een prettige vlucht en een Happy New Year”, worden we uitgezwaaid.

We hebben om 12:00 uur een IJshockey wedstrijd in Newark, dus het heeft geen zin om heen en weer te rijden richting Manhattan. We maken een wandeling door Newark en komen tot de ontdekking dat de Founding Fathers (Washington en consorten) hier een aardig robbertje vechten hebben gehad met zowel de Indianen als de Engelsen. Als we wat meer uit het centrum komen, zien we dat het verval van de stad tot stilstand is gebracht en men heel voorzichtig weer aan opbouwen denkt. We komen precies 3 kwartier voor de wedstrijd bij het Prudential center aan en besluiten om naar binnen te gaan.

De tickets staan op de telefoon en werken. Dat is altijd maar afwachten met zo’n doorverkoop website, maar tot nu toe hebben ze me niet in de steek gelaten. Sterker nog, we kregen in de zomer geld terug omdat de honkbalwedstrijd verregend was. We moeten naar boven en op de borden daar staat ons vak niet vermeld. Dus dat wordt gokken, linksom of rechtsom. Het wordt linksom en het had dus rechtsom moeten zijn. Na 3 kwart stadion (gelukkig niet zo groot) komen we bij het vak aan. In tegenstelling tot wat we verwacht hadden is het zicht perfect. In de hoek met vrij zicht op het ijs, we kunnen de hele wedstrijd de puck volgen. Tenminste, als je oplet want het gaat zeer snel.

De wedstrijd tussen de Devils en Canucks is evenwichtig, maar tegen het einde van de eerste periode scoren de Devils. Er volgt een hele serie kreten die normaal na een goal worden geuit, maar aan het einde van de wedstrijd heb ik pas niet door wat de reden hierachter is. Er wordt een filmpje getoond van een worstelaar getoond die deze termen uit. De Devils hebben dit als strijdkreet geadopteerd. Op het einde wordt het wat grimmiger en aan onze kant is er zelfs een ouderwets potje meppen. Onder weg naar de strafbank doet de speler van de Canucks nog wat en hij mag definitief vertrekken. De Devils winnen, tot ieders tevredenheid, de wedstrijd met 3-0.

We worden pas om 20:00 uur in het café verwacht voor de festiviteiten, dus we frissen ons op in de hotelkamer en gaan maar even naar de overkant voor een klein voorproefje. Om een bodempje te hebben bestellen we een kleine wrap, die echter zo groot is dat ik de hele avond geen trek meer heb. De barman vraagt waar we oud en nieuw gaan vieren. We melden dat we dit dicht bij Times Square in een bar doen en ook hij wordt jaloers. Hij mag pas weg indien het rustig genoeg is. Hij heeft pech want hoe later op de middag, des te meer mensen komen er binnen.

Wij reizen af naar Manhattan als het weer is beginnen te regenen. We weten dat we een stukje moeten lopen, maar dat is niet erg. De rest van de avond zullen we binnen droog zitten. Op een mijl afstand van Times Square komen we bij een politie afzetting. Er mogen geen paraplu’s en rugtassen voorbij dit punt. Bij de 2e controle worden we gefouilleerd. Op een gegeven moment kunnen we niet verder. Dat moeten we toch want dit is pas 3 straten voor waar we moeten zijn. We krijgen het advies een blok terug te lopen, rechtsaf te slaan (2x) en dan 2 blokken later weer rechts. Als we teruglopen zien we een rij dat staat te wachten tot ze ook richting Times Square mogen. Deze rij blijkt door te gaan tot ver voorbij het punt waar wij in moeten.

Ik heb dus niet goed op de kaarten gekeken (ik heb ze helemaal niet bekeken want ik had ze alleen uitgeprint) want er staat duidelijk vermeld waar we heen moesten. Bij het controlepunt aangekomen staat de hulk in politie uniform en die begint te dreigen: “Als je nu niet luistert en naar achteren gaat dan zorg ik ervoor dat je helemaal niet het gebied inkomt.”. Geschrokken laat ik onze kaarten zien aan de meneer van Balldrop.com en dan blijkt hij een stuk vriendelijker: “Enjoy your evening guys!”. We lopen door en hoewel het nog voor 8 uur is, mogen we toch naar binnen. De bar werkt voor het eerst samen met Balldrop.com en het is te merken dat dit nog even wennen is. We worden aan een tafeltje geplaatst en krijgen het eerste drankje en een armbandje. Er word gezegd dat de hele avond eten wordt gebracht en waar een buffet staat. Ook liggen er hoedjes en toeters op de tafel.

In de loop van de avond worden er ongeveer 15 mensen verwezen naar onze tafel terwijl er plaats is voor 8. De dames hebben er zin in en drinken alleen maar gekleurde drankjes. Iets zegt me dat dit geen limonade is. We mogen geen meerdere drankjes halen want op onze VIP kaarten is bepaalde drank wel gratis, op andere kaarten niet. En wie zegt de barman dat ik niet voor een ander haal. René heeft inmiddels een vriendin aan de bar die namens hem zijn bier besteld en als zij weg gaat met haar man, mogen wij de 3 barkrukken overnemen. Met een Happy New Year nemen we afscheid van hen. Dit is voor ons en de barman een stuk makkelijker.

In de loop van de avond zien we beelden van mensen op Times Square die daar al vanaf ‘s ochtends 10 uur in de regen staan. Dit allemaal zonder eten, drinken en toilet. Net als thuis gaat de tijd eerst langzaam maar daarna stukken sneller richting 12 uur. We zien beelden uit de rest van de wereld waar het nieuwe jaar al is begonnen. De muziek en de sfeer zijn goed en voor we het weten gaat het licht en de muziek uit en zien we een klok aftellen vanaf 10. 11 seconden later is het nieuwe jaar begonnen en er wordt wat gezongen, maar voor mij niet helemaal duidelijk wat.

We nemen nog een drankje en spoeden ons de bar uit. Het is niet helemaal droog, maar we hoeven ook niet meer naar de metro te zwemmen. We zijn redelijk vlot in Newark waar alles dicht is. Een afzakkertje zit er dus niet in, dus we gaan maar door naar het hotel waar we heel makkelijk in slaap vallen.

Foto’s: