Eastern Cities (2015) part 1

Nadat in 2014 een reisje naar de Verenigde Staten is overgeslagen omdat we hebben geholpen bij het WK Softbal, staat er voor volgend jaar toch weer een reis op de planning. Het is nog even afwachten of en wie er mee gaan, maar de voorgestelde tocht heeft in ieder geval al 2 anderen zeer enthousiast gemaakt.

Het thema zal honkbal worden waarbij de oude grote steden aan de oostkant van de Verenigde Staten aangedaan zullen worden. De trip zal 21 dagen in beslag nemen en de volgende volgorde aanhouden: Washington DC – Pittsburgh – Cleveland – Detroit – Toronto – Niagara Falls – Albany – Boston – New York – Philadelphia – Baltimore – Washington DC.

De dromen beginnen vaste waarde aan te nemen. De heren die aangegeven hebben mee te willen even gevraagd of ze hun personalia willen doorgeven zodat we een prijsopgave kunnen laten maken. Voorlopig moet er een nog zijn paspoort omruilen, de ander vrij vragen van school en een ander moet nog bevestigen of die mee gaat. Ik kan echter niet wachten.

Na veel enthousiasme bij vrienden die wel mee wilden op dit avontuur, bleek er na het vrij vragen, bij de baas, school of bij de baas thuis, nog maar 2 die daadwerkelijk mee kunnen naar de Verenigde Staten. Dus maar geboekt voor 2 personen en we vliegen met een 767-300 heen en weer naar Washington DC. Zowel op de heen- als terugreis hebben we dezelfde stoelen:

united

Niet Economy plus want die kosten nu nog $100 per vlucht extra, maar wel op een zelfde rij als Economy plus dus in principe ook dezelde beenruimte. We wachten het af.

Omdat mijn eigen (werk) computer ter reparatie is, kan ik nog niet veel anders doen, maar we staan open voor leuke tips voor de steden.  Net als in Nederland zijn de hotels in de Verenigde Staten verschillend qua niveau, uitstraling, grootte van de kamers enzovoort. Ik ben bezig om de hotels toe te voegen aan de rondreis, maar echt makkelijk is dit niet altijd. Wel geldt: hoe verder van het centrum, hoe goedkoper het hotel. Zo ook voor New York. Maar daar waar je in alle overige steden je buiten het centrum kan boeken en tegen normaal tarief (ongeveer $ 10 per dag) kan parkeren (we hebben niet voor niets een auto), is in New York iedere vierkante meter kostbaar. Op Manhattan dan. Hier kan Amsterdam (en tegenwoordig Haarlem ook) nog wat van leren: tarieven van $ 12 tot $ 15 per uur zijn eerder regel dan uitzondering. Gelukkig hebben we een hotel gevonden in Brooklyn. Qua grootte kan het de vergelijking van een dubbele bezemkast goed doorstaan maar we hebben gratis parkeren, een eigen bed en douche en de metro naar Manhatten stopt om de hoek op 100 meter lopen.

Wat een verschil met Washington. Op 20 mijl van het Witte Huis zitten we voor dezelfde prijs als in New York in het Hilton. Vlak bij Dulles en dicht bij de snelweg naar Pittsburg, dus we hoeven, als we Washington verlaten, niet door de stad heen.

Intussen ook de hotels in Boston (14 mijl rijden van Fenway Park) en Niagara Falls (Canadese kant) geboekt. We zitten op 1/3. Voor de overige hotels even afwachten op de aanbiedingen van Bookings.com, ebookers of expedia. We blijven Hollanders, toch?

Echter, toen we in september plannen maakten, stond de dollar aardig laag ten opzichte van de euro. Je kreeg toen bijna $ 1,35 voor je € 1,00. Momenteel is dat bijna 1 op 1. Je kunt dan wel een begroting maken in september maar een half jaar later ben je zo 30% duurder uit.

Met enig zoekwerk tijdens de drukke werkzaamheden (nee serieus, het was echt druk op het werk), uiteindelijk wel alle hotels/motels/B&B kunnen boeken en, op 2 na, allemaal betaald. De vlucht en auto hoefden we pas in juli te betalen. En juist als je denkt dat je alles voor elkaar heb en alleen nog maar de dagen hoeft af te strepen dan krijg je bericht van United Airlines Wegens inflatiekosten, taxes en zo meer moeten we € 35 pp meer gaan betalen. Het reisbureau is echter redder in de nood, als we voor 1 april betalen dan mogen we nog voor het oude tarief.

Dus maar alles, op de auto na dan, betaald en hopen dat het geen 1 april grap is. En als het dat wel is, jammer dan, betalen moeten we het toch. In ieder geval zijn alle hotels nu geboekt en alleen in Toronto en New York moeten we nog ter plekke de overnachting betalen. Het komt nu steeds dichter bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.