Philadelphia

Vandaag staat de 5e wedstrijd van deze reis op het programma, de Phillies tegen de Braves. Het is een avondwedstrijd dus we hebben de hele dag om de historie van Philadelphia te ontdekken. De temperatuur, zo blijkt later, is vandaag 35 graden en nog steeds benauwd. We rijden vroeg naar het centrum en we hebben een parkeerplaats om de hoek van Liberty Bell en Independance Hall kunnen vinden ($16 voor bijna 8 uur is een koopje). We regelen een (gratis) kaartje voor de rondleiding in Independance Hall. Het is die van 10 uur. Bij de Hall aangekomen moeten we eerst door een security zone. De tas word gescand en de broekzakken moeten worden geleegd. We gaan in de rij staan en zien een schoolklas staan. Natuurlijk dezelfde rondleiding als wij, en de leerlingen lijken meer in andere zaken geïnteresseerd dan in de rondleiding. Ze zijn Duitstalig maar dat zegt niets, je hebt in de buurt nog gebieden waar ze een soort Duits spreken, dus we gaan ervan uit dat ze uit de omgeving komen.

Eenmaal binnen in de West Wing legt de park ranger uit wat we kunnen verwachten en tevens vraagt hij waar de mensen vandaan komen. De groep leerlingen blijkt uit een dorp onder München te komen en nu snap ik ook wel waarom ze enthousiast zijn, maar niet in de rondleiding. Vanuit de West Wing gaan we Independance Hall in. We komen bij de ruimte die gebruikt werd voor het bestuur van de staat en ook als rechtbank. De ranger legt uit dat het Amerikaanse rechtssysteem is gebaseerd op de Engelse, zoals jury rechtspraak, maar dat ze het hekje waar de verdachte moest in staan verwijdert is. In deze ruimt is een groot deel van de grondwet van de VS geschreven en ondertekend. Ook is de basis gelegd voor de onafhankelijkheidsverklaring. In de tweede ruimte van de Hall is het deel waar de eerste regering, nog steeds onder de Engelse regering en Koning, zetelt. Hier wordt uiteindelijk ook beslist dat men de wetten en belastingen van deze Engelse overheid niet meer pikt en het eerste leger van Amerika wordt gevormd. In het gebouw naast de Hall ligt nog een originele print van de onafhankelijkheidsverklaring die uitgegeven werd om de mensen in de staten op de hoogte te brengen.

Na de Hall steken we de straat over en lopen naar het gebouw van Liberty Bell. De klok die uit verkeerde metalen is opgebouwd en een paar keer (verkeerd?) is gerepareerd heeft een barst en kan niet meer geluid worden. De klok heeft eigenlijk geen betekenis mee gekregen anders dan het verspreiden van het woord Gods en nieuws, maar door de betekenis die de mensen eraan hebben gegeven is het toch een heel bijzondere klok geworden.

Om de hoek stappen we op een hop on hop off bus. Deze zal ons langs alle hoogtepunten van de stad brengen. Niet alleen hiervoor doen we het, maar ook voor de verwachte wind. Dit valt nog vies tegen want in het begin schiet het niet op met de snelheid. We rijden langs de Hall, het stadshuis, diverse musea, de eerste penitiaire inrichting ter wereld en beelden. Ook zien we de Nederlandse vlag hangen op de boulevard die ontworpen is naar de Champs Elyssee. De Rocky Stairs komen ook aan bod, maar een van de gidsen (we komen er 2 keer langs met 2 bussen) snapt niet waarom mensen alleen hiervoor naar Philadelphia komen.

We nemen een hele late lunch of een vroeg diner in de Terminal Market. Dit is een overdekte hal met kramen vol klaargemaakte etenswaren, groenten, ijs, vlees en nog veel meer. Natuurlijk Phillie cheesesteak. De dame voor ons wil een frisdrank want die zou ze betaald hebben. Ondanks het feit dat de bediende zeker weet van niet, geeft hij haar toch een kleine cola. Als wij de Cheesesteak krijgen melden we netjes dat we al drinken hebben gehad. De bediende is meteen weer vrolijk en wij zoeken een tafeltje op. We zijn geen kleine eters, maar we krijgen hem niet op.

We lopen terug naar de garage en rijden naar het stadion. De grote parkeerplaats is leeg en ook rondom het stadion is het zeer rustig. De Phillies staan laatste en dat is te merken in de bezoekersaantallen. Slechts 15000 bezoekers nemen de moeite om de wedstrijd te bekijken. Nu is het moeilijk om te schatten hoeveel mensen er in een onbekend stadion zitten maar volgens ons mogen ze blij zijn met de helft. De eerste slagman van de Braves zet de toon en met een dubbel komt hij op de honken. De Phillies hebben totaal niets te zeggen en worden met 8-1 verslagen. 18 om 4 honkslagen zegt ook genoeg. Vanuit het stadion zijn we heel snel weer in het hotel om een verkoelende douche te nemen. Morgen naar Baltimore en dat is de laatste stad voordat we terug naar huis gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.